PONOVO POTVRĐENA GRANICA SA KOSOVOM

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je,  30    marta  2016. godine, da nezavisna međunarodna ekspertska grupa za procjenu procesa demarkacije granične linije sa Crnom Gorom nije pronašla nepravilnosti u procesu toga razgraničenja.

“Sa pravnog i tehničkog aspekta stručnjaci nisu pronašli nepravilnosti u procesu demarkacije”, rekla je Jahjaga na konferenciji za novinare.Član ekspertske komisije Flečer Barton rekao je: “Proces se odvijao na jakoj zakonskoj osnovi. Zbog toga smo konstatovali da je sa zakonskog aspekta rad komisije bio legitiman”. Član ekspertske komisije Herbert Vilmes je naveo da je komisija Kosova i Crne Gore primijenila najbolje tehnike koje su omogućile da se “jasno vidi površina do jednog centimetra” i zaključio: “Ovo je bilo jedno izuzetno iskustvo da vidim kakav je uticaj kada komisije rade zajedno. Radi se o komisijama dvije susjedne države. Ovo je dobar primjer za vrijeme koje dolazi, za dvije zemlje, Kosovo i Crnu Goru”.

Crna Gora i Kosovo prošle godine su u Beču potpisale Sporazum o razgraničenju, nakon čega su ga potvrdile obje vlade i proslijedile parlamentima. Kosovska opozicija mjesecima traži poništenje tog sporazuma, tvrdeći da takvim razgraničenjem Kosovo gubi više od osam hiljada hektara zemlje.

Crnogorska vlada je ranije saopštila da su sporazumom ozvaničene granice u skladu sa Ustavom SFRJ iz 1974. godine, ali i da su spremni za preispitivanje granica sa Kosovom.

Milan Paunović

Predsjednik crnogorske komisije za granice je  Veličanin Milan Borov Paunović. Znajući koliko su krvi prolili naši preci, braneći granicu prema Rugovi, tokom svih trista godina svoga bitisanja pod Čakorom, do kraja je bio dosljedan i energično se odupro raznim pokušajima pritisaka i drugim varijantama, pa drugoj strani nije ustupljen ni santimetar svete veličke, odnosno crnogorske zemlje…

 

Milan Paunović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *