MONOGRAFIJA O VELIČKOJ ŠKOLI

    (DAN 15.06.2015.)

     Monografija „Velička škola 1864-2014”, čiji su autori Branko i Marko Jokić, presjek je svih značajnijih momenata od naseljavanja Velike pa do današnjih dana. Jedan od recenzenata knjige, Radomir Jočić, kazao je da su autori evidentno koristili brojne različite izvore i pregršt autentičnih dokumenata.

– Knjigu „Velička škola 1864-2014”, koja je u stvari monografija škole u Velici, autori Branko i Marko Jokić, napisali su vjerovatno podstaknuti prošlogodišnjim jubilejom 150 godina škole u Velici, koji je škola u oktobru i obilježila. Ona je rezultat njihovog ogromnog istraživačkog rada i predstavlja sveobuhvatan prikaz bogate istorije školstva ovog karaja. Davne 1864. godine osnovana je prva škola u Velici što je podatak za poštovanje ne samo u crnogorskim već i u evropskim okvirima. Zato je objavljivanje ove monografije opravdano i neophodno kako bi se, čini mi se, u poslednjem trenutku sačuvala istorijska građa o osnivanju i radu škole. Velika je dugo vremena bila crnogorsko poluostrvo u turskoj teritoriji, te su se Veličani zbog takvog položaja često sukobljavali sa Turcima. U takvim prilikama je rad škole bio otežan ili u potpunosti onemogućen, a škola je prestajala sa radom za vrijeme ratova – balkanskih, Prvog i Drugog svjetskog rata. O svim ovim, ali i svim drugim najznačajnijim dešavanjima vezanim za Veliku, autori u ovoj monografiji koncizno i dokumentovano pišu – istakao je Jočić.

Prof. dr Danilo Knežević, takođe jedan od recezenata knjige rekao je da su godine postojanja obrazovne institucije u Velici za respekt. Veličani sve do doseljavanja u ove krajeve u prvoj polovini 18. vijeka, pa i nakon uspostavljanja prve crnogorske vlasti 1858. godine, borili su se za goli život i opstanak. Zato zadivljuje podatak autora da su u tim uslovima velički glavari i narodni prvaci razmišljali o obrazovanju i radili na otvaranju škole.

– Možemo reći, objavljivanje ove monografije je opravdano i neophodno i rekao bih da su autori Branko i Marko u poslednjem trenutku sačuvali od zaborava istorijsku građu o osnivanju i radu škole u Velici. Poglavlja u knjizi su geografsko-istorijska panorama Velike – škola nekad i danas. Na kraju knjige se nalazi razna fotodokumentacija sa prilozima života i rada škole iz minulih vremena, što je, sve ukupno, posebno bogata ostavština autora veličkim potomcima – kazao je dr Knežević.

Jedan od autora, Marko Jokić, kazao je da su dragocjene informacije za izradu ove monografije dobijali i od đaka i prosvetnih radnika ove škole u zadnjih nekoliko decenija. Autori su bili motivisani ljubavlju prema zavičaju, smatrajući da je to njihov dug prema ovoj školi i njihovim učiteljima. Željeli su da doprinesu što je moguće više u proučavanju prošlosti Velike.

Za izradu monografije imali su podršku Ministarstva prosvjete i direktora murinske škole Radomira Jočića.

Djelo je publikovano i nedavno predstavljeno na proslavi  Dana škole „Petar Dedović” u Murini,a povodom 80.godina rada ove škole.

N.V

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *