GRANICA SA KOSOVOM, IPAK, SPORNA

Da međudržavna granica između Crne Gore i Kosova, ipak, nije regulisana, odnosno da je sporna, a time i u rejonu Bjeluhe (Kotlova), a o čemu smo pisali na ovom portalu (vidi priloge: „Granica na Čakoru?“ i „Snimanja nije bilo“) govori i veoma nemušto zvanično saopštenje koje je u Podgorici objavljeno 7. novembra, 2012. godine, a u kojem se, između ostalog, kaže:

„U Podgorici je danas održan prvi sastanak komisija Crne Gore i Kosova, u cilju utvrđivanja plana aktivnosti u obavljanju poslova razgraničenja i utvrđivanja državne granice i priprema za zaključivanje međunarodnog ugovora o državnoj granici.

Zajednički je konstatovano da je utvrđivanje državne granice Crne Gore i Kosova od posebnog značaja za proces integracija, te da će zaključivanje međunarodnog ugovora o državnoj granici doprinijeti razvoju dobrosusjedskih odnosa, stabilnosti u regionu, poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta obje države.

Dogovoreno je da se pripremi Poslovnik o zajedničkom radu Komisije za obavljanje poslova razgraničenja i utvrđivanje državne granice i pripremu za zaključivanje međunarodnih sporazuma o državnoj granici Vlade Crne Gore i Komisije za označavanje i održavanje državne granice kosovske Vlade.

Pripremiće se i Uputstvo za rad Zajedničkog radnog tijela za identifikaciju granične linije i izradu graničnih dokumenata.

Utvrđen je plan daljih aktivnosti komisija u obavljanju poslova razgraničenja, utvrđivanja državne granice i priprema za zaključivanje međunarodnog ugovora o državnoj granici, a posebno dinamika identifikacija granične linije i pripreme dokumentacije, ugovora o državnoj granici i njeno obilježavanje…
Utvrđivanje državne granice Crne Gore i Kosova od posebnog je značaja za proces integracija, a zaključivanje međunarodnog ugovora o granici doprinijeće stabilnosti u regionu…“
Itd, itd…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *