Borba za opstanak i obrazovanje

 

Pobjeda Subota, 23. maj 2015.        

 

Branko Jokić,dr Danilo Knežević i Marko Jokić na promociji Monografije

U Murini predstavljena Monografija o 150 godina  veličke škole

Monografija predstavlja sveobuhvatan prikaz 150 godina duge i  bogate istorije školstva tog kraja    

MURINO – Monografija „Velička škola 1864 – 2014“ Branka  i Marka Jokića, koju je u recenziji istoričar Radovan Popović označio svojevrsnom „enciklopedijom“o ovom kraju, predstavljena  je u sklopu majskog programa obilježavanja  80 godina Osnovne škole „Petar Dedović“u Murinu.

Podsjetivši  da je ova vrijedna knjiga rezultat dugog istraživačkog rada braće Jokić, director Osnovne škole Radomir Jočić, takođe njen recenzent, ocijenio je da monografija predstavlja „sveobuhvatan prikaz 150 godina duge i bogate istorije školstva ovog kraja“.

– Podatak da je davne 1864. osnovana prva škola u Velici za poštovanje je ne samo u Limskoj dolini, nego i u crnogorskim,pa i evropskim okvirima.Stoga je objavljivanje ove monografije dobrodošlo, kako bi se, čini se, u poslednjem trenutku sačuvala istorijska građa o osnivanju i radu škole, posebno o njenom opstajanju u teškom dugom vremenu kada je Velika bila nemirno crnogorsko poluostrvo u turskoj teritoriji, ali i Prvog i Drugog svjetskog rata, pa i obnove porušene zemlje – naglasio je direktor Jočić.

Predstavljajući monografiju o veličkoj školi, dr Danilo Knežević je ukazao da je „dugi period obrazovne institucije poput ove u Velici za respekt I za mnogo veće i bogatije sredine.

Ako se ima u vidu da su se Veličani sve od doseljavanja u ove krajeve u prvoj polovini 18. vijeka, pa i nakon uspostavljanja prve crnogorske vlasti 1858. godine, borili za goli život i opstanak, za divljenje je činjenica da su i u tim uslovima velički glavari i prvaci radili na otvaranju škole I uporedo sa bojevima za slobodu, vodili borbu i za obrazovanje veličke djece – kazao je Knežević. G.K.    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *