AKTIVNOSTI NVU „KLUB VELIKA”

 

Pokrenuli sajt biblioteke

PLAV – Ne­vla­di­no udru­že­nje „Klub Ve­li­ka“ sa­o­pšti­lo je da je na­kon for­mi­ra­nja bi­bli­o­te­ke u Ve­li­ci, ka­ko ka­žu, naj­ve­će se­o­ske bi­bli­o­te­ke u Cr­noj Go­ri, ovih da­na po­kre­nu­lo  i sajt Na­rod­ne bi­bli­o­te­ke u se­lu Ve­li­ka pod Ča­ko­rom: www.velikabiblioteka.com.
– U na­mje­ri da u na­šem za­vi­ča­ju stvo­ri­mo pri­bli­žne uslo­ve ži­vo­ta, ka­kve ima­ju sta­nov­ni­ci Cr­ne Go­re u raz­vi­je­ni­jim sre­di­na­ma, for­mi­ra­nje bi­bli­o­te­ke za­po­če­li smo 2014. go­di­ne, na go­di­šnji­cu osni­va­nja ško­le u Ve­li­ci. „Ve­li­ka bi­bli­o­te­ka“ je, kao dug pre­ma na­šem za­vi­ča­ju, na­sta­la slo­gom svih ko­ji­ma je u sr­cu Ve­li­ka i, za­hva­lju­ju­ći za­jed­nič­kim na­po­ri­ma, već je, pre­ma ras­po­lo­ži­vim po­da­ci­ma, naj­ve­ća se­o­ska bi­bli­o­te­ka u Cr­noj Go­ri. Po­seb­no smo po­no­sni na za­vi­čaj­ni dio Bi­bli­o­te­ke, u ko­jem se na­la­ze knji­ge auto­ra iz Ve­li­ke i pu­bli­ka­ci­je u ko­ji­ma se go­vo­ri o Ve­li­ci ili se po­mi­nju Ve­li­ča­ni i se­lo- na­ved­no je u sa­op­šte­nju NVU „Klub Ve­li­ka”.
Oni se za­hva­lju­ju svim Ve­li­ča­nima ko­ji su po­mo­gli nji­ho­vu ak­ci­ju for­mi­ra­nja bi­bli­o­te­ke, a po­seb­nu za­hval­nost, ka­ko is­ti­ču, upu­ću­ju mno­gim lju­dima ko­ji ne vo­de po­ri­je­klo iz Ve­li­ke, pa čak ni iz Cr­ne Go­re, a oda­zva­le su se po­zi­vu kao i iz­da­vač­ke ku­će i dru­ge in­sti­tu­ci­je i pred­u­ze­ća iz Cr­ne Go­re i Sr­bi­je.
– Oče­ku­je­mo da će Mi­ni­star­stvo pro­svje­te Cr­ne Go­re po­dr­ža­ti  NVO „Klub Ve­li­ka“ u na­mje­ri da re­kon­stru­i­še­mo  zi­di­ne sta­re škol­ske zgra­de u Ve­li­ci u ko­joj bi smje­sti­li Na­rod­nu bi­bli­o­te­ku i Za­vi­čaj­ni et­no-isto­rij­ski mu­zej, u ko­ji­ma bi se or­ga­ni­zo­va­le is­klju­či­vo ak­tiv­no­sti ko­je ko­re­spon­di­ra­ju sa na­stav­nim pro­ce­som u pod­ruč­nom odje­lje­nju.
To je, ina­če, je­dan od pri­o­ri­tet­nih za­da­ta­ka iz du­go­roč­nog pro­gra­ma Klu­ba Ve­li­ka, sa udru­ži­va­njem po­ljo­pri­vred­ni­ka u „Ve­li­ku Ko­o­pe­ra­ti­vu“ i ini­ci­ja­ti­vom za pro­gla­še­nje za­šti­će­nog pod­ruč­ja – Par­ka pri­ro­de „Ča­kor“, ko­je sma­tra­mo osnov­nim pred­u­slo­vom za za­u­sta­vlja­nje od­li­va sta­nov­ni­štva i uku­pan raz­voj Ve­li­ke i okol­nih se­la i plav­ske op­šti­ne u cje­li­ni – po­ru­ču­ju iz NVU Klub Ve­li­ka.

     Dan,04.2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *