ПРОМОВИСАНА КЊИГА „ВЕЛИЧКА ШКОЛА 1864-2014“

У пуној сали Дома културе у Мурини, 7. маја 2015. годоне, промовисана је књига „Величка школа“, аутора Бранка и Марка Јокића. Промоцију је организовала Основна школа „Петар Дедовић“, која је издавач књиге.

      

Истичући да је ова публикација од прворазреднога значаја за проучавање истрије црногорскога школства, а посебно школства и укупне прошлости Велике и Полимља, директор школе, професор Радомир Јочић, рекао је да су њене најважније карактерситике свеобухватност приказа 150-годишњега развоја и трајања образовања у Велици и изврсност и документарност презентованих података.
Др Данило Кнежевић је исцрпно представио садржај књиге, издавајајући више сегмената који подсјећају на главне моменате рада Величке школе и прошлости Величана.
Ученица Тeодора Радуновић прочитала је фрагмент о величким ђацима- пјешецима.
У име аутора захвалио је Марко Јокић,а Бранко Јокић је одговорио на постављена питања.
Промоцију књиге пропратило је отварање иложбе Драгише С. Јокића, чији су пејсажи добрим дијелом инспирисани величким завичајем.

***

Кроз Величку школу је прошло више од 2.000 ђака и преко 70 учитеља…
Издавач је свим величким учитељима, односно њиховим потомцима, обезбиједио бесплатан прмијерак. Међутим, за књигу влада и шире инересовање, нарочито њених бивших ђака. Између осталога, и зато што, уз историјат школе, садржи и имена неколико ђачких генерације прије Другога свјетскога рата, док су, у наставку (поред неколико фтографија, података о учитељима и др.), пописна имена свих (преко хиљаду) Величана који су завршили ову школу од 1945 до 2014.године.
Будући да се многи обраћају издавачу и ауторима питањем гдје могу набавити књигу, исказујући жељу да је имају као драг спомен на доба својега и својих предака ранога живота и почетака шкoловања, али и као значајан документ за упознавање прошлости завичаја, обавјештамо да се може купити у продавници на Мурини и Величкој библиотеци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *