VELIČANI PREDNOST DALI ĐUKANOVIĆU

 

l.

 

Nezvanični rezultati parlamentarnih izbora 2016. u Velici i Novšiću (prema CEMI):

DPS (Mila Đukanovića): u Novšiću 17,1 odsto, Potkraju 33,3, Papretištu 29,1 odsto

DEMOKRATSKI FRONT: u Novšiću  34,3 odsto, Potkraju 33,3 i Papretištu 28,2

KLJUČ (Lekić, Rakčević,Milić): u Novšiću 17,4 odsto, Papretištu 25,6, Potkraju 11,5

DEMOKRATI CRNE GORE (Bečić):  Novšiće 20 odsto, na Papretištu 14,5  u Potkraju  9.

SICIJADEMOKRATI (Brajović): u Potkraju 7,7 odsto i na Papretištu 5,7

SRPSKA STRANKA (Živković): u Novšiću 2,9,u Pokraju 11,5, na Papretištu 0,9

SDP (Krivokapić): u Novšiću 2,7, Papretištu 1,7

POZITIVNA (Pajović): u Novšiću 2,9 odsto

BOŠNJAČKA STRANKA (Husović) u Potkraju 1,3 odsto

SRPSKI  RADKIALI: u Potkraju 2,6 odsto

HRVATSKA GRAĐANSKA INICIJATIVA: u Potkraju 1,3 odsto

 

1.

 Komentar

Bez želje da opširnije komentarišemo ove rezultate (do konačnoga izvještaja Državne izborne komsije), ističemo samo dva zapažanja:

–  Stranka koja je pojedinačno osvojila najviše glasova je DPS Mila Đukanovića, što ima značenje osjetnijega pomaka, odnosno maloga potresa;

– Veličani su veoma darežljivi i prave kosmpolite:  i ovoga puta su rasuli glasove, pa su ih udijelili i HGI i Bošnjačkoj stranici…

Ili se radi o nečemu drugome?

Jedno je izvjesno: nije poznato da u Velici živi taj jedan (ili dva) Hrvat ili da ta stranka ovdje ima članstvo. Kao ni Bošnjaci…Mada, Hrvati su i u Gornjoj Ržanici dobili 1,3 glasova (tamo su pobjednici Petrovićevi SD, koji su osvojil 37,1 odsto). a u Murini 0,3 odsto (pobjednik je DF, sa 39,6 odsto).

Ispada da je za HGI u Velici, Ržanici i na Murini glasalo desetak birača. Obećavamo nagradu ko ih (u realnosti)  pronađe i saopšti njihova (hrvatska) imena ili bilo kakvu vezu nekog drugog ovdašnjeg žitelja sa HGI…

2.

Radi poređenja

 

U Velici (bez Novšića), na parlamentarnim izborima, 2002. godine najviše glasova imala je prosrpska opozicija;

Đukanovićava DPS i srpska opozicija su imale priblžino jednak broj glasova 2006. godine;

Izbori 2009. godine bili su u blagoj prednosti srpske opozicije;

Na izborima održaim 15. oktobra 2012. godine za Srpsku slogu izjasnilo se 12, za Pozitivnu Crnu Goru 10, za SNP 103, za Demokratski front 29, a za Đukanovićevu koaliciju 51 birač.

 

3.

Radi podsjećanja

Poslije Druguga svjetskoga rata poslanici-Veličani bili su: Mihaio Mitan Knežević, Vojo (Milosavov) Gojković, Vlajko i Ranko Radević, Boro i Martin Mikić.

Dakle, biće skoro pola vijeka od kada ni jedan Veličanin nije sio u poslaničke klupe crnogoskoga parlamenta…

4.

Čestitka

Zapažen ie uspjeh Veličanina  Vladimira V. Jokića, čija su Demkrate Crne Gore na lokalnim izbirima  u Koturu (đe živi i đe je predsjednik te stranke) osvojile drugo mjesto.  Sa osam poslančkih mandata, ova stranka  takođe je zauzela  drugo pojedinačno mjesto (iza DPS) i na parlamentarnim izborima.

Vladimr je unuk Bana Vladova (Miroševića), postdiplomac prava, svestrano obrazovan, rječit, odmjeren, energičan, naočit, sa   lijepim ugledom u Koturu.

Čestitamo Vladimiru i želimo mu uspjeh.

(Uzgred: i u ovoj prilici Veličani su  pokazali svoju već poznatu pizmu i neslogu – koja nije bila svojstvena starijim generacijama…: u Potkaraju, đe mu je je “zavičajno biračko mjesto”, Vladimiru je glasove za poslanika dalo svega devet odsto, odnosno pet-šest rođaka i komšija, a nešto više  u Novšiću i na Papretištu – 20, odnosno  14,3 odsto…)

 

 

5 thoughts on “VELIČANI PREDNOST DALI ĐUKANOVIĆU

 1. Veoma dobro ste primijetili, veoma dobar komentar. Ali, ništa neobično se nije dogodilo u Velici – u pogledu Hrvata. Vijesti danas izvještavaju da su se u HGI naglo zaljubili i Vasojevići, pa i čitav crnogorski sjever:
  „…u Andrijevici gdje prema zvaničnim podacima žive dva Hrvata od kojih je 2012. za tu stranku glasao jedan, u nedjelju podržalo čak sedam Andrijevičana. U Beranama gdje je HGI 2012 imala devet glasova, skor se sada popeo na 17 plus još četiri iz, od Berana u međuvremenu odvojene nove opštine Petnjica. U Plavu gdje su imali tri, sada su skočili na 10 glasova plus još pet iz u međuvremenu odvojene nove opštine Gusinje. U Pjevljima je skor popravljen za čak 2.500% jer je sa jednog glasa iz 2012, HGI u nedjelju došao na 25 glasova, u Šavniku gdje ni kod jedinog žitelja te opštine hrvatske nacionalnosti prije četiri godine nisu imali simpatija, sada su dobili tri glasa, u Plužinama su sa pet “pali” na dva koliko ima ukupno Plužinjana što se deklarišu Hrvatima, dok je skor u Žabljaku sa 0, popravljen na sedam. U Mojkovcu gdje zvanično žive dva Hrvata, HGI je dobio tri glasa, dok je skor u Rožajama sa 0 popravljen na sedam glasova. U Ulcinju je rezultat sa šest, dignut na čak 25 glasova, u Danilovgradu su imali 11 umjesto dosadašnjih sedam glasova, a u Bijelom Polju je sa 10 skor porastao na 35 glasova.
  Zanimljiva su i imena mjesta po sjeveru u kojima je HGI u nedjelju dobijala glasove – poput andrijevičkih naselja Prisoja, Zabrđe, Trešnjevo, Seoce i Peovac, preko Buča, Donjih Luga, Donje Ržanice, Mezgala i Harema u Beranama, Rakonja, Ravne Rijeke i Crnča u Bijelom Polju, Kujave i Donjeg Zagarača u Danilovgradu, Lipovske Bistrice i Drijenka u Kolašinu, Uroševine u Mojkovcu, Prnjavora u Plavu, Glibavaca i Lever Tare u Pljevljima, Komarnice i Godijelja u Šavniku….“

 2. KAO PRVO OVO ZA hrvate to su Velicani inace glasaci DPS a
  a za ovu podrsku Dps u nije tacno ako se zna da je navise glasova u Velici uzeo D front
  A sa ostalim iz opozicije Demokrate,Kljuc govori da je opozicija u Velici daleko iza sebe ostavila DPS a koji je i previse glasova dobio iz Velike jer nisu trebali po zasluzi dobit ni jedan glas..

  • Veličanine,
   Prvo, pitanje: da li si nepismen (a misliš da nijesi) pa ne znaš da (pro)ćitaš onako kako je napisano, ili si sklon podvalama (što je takođe velička specijalnost)?
   U ovom mini komentaru nema onoga što ti “ispravljaš”. U njemu piše da je DPS stranka koja je POJEDINAČNO osvojila najviše glasova… I to je tačno! Jer, DF čini desetak POJEDINAČNIH stranaka, asocijacija, nevladinih udruženja, itd. Ključ je (takođe ideološki heterogena) skupina od najmanje četiri stranke… Kada podijele mandate (ako oko toga ne povade oči) viđet ćemo koliko je ko POJEDINAČNO (ne)moćan…
   Nijesi razumio ni ono o Hrvatima, odnosno HGI!

 3. Nakon drugog svjetskog rata u Plavu radio je kao policajac jedan moj rođak. Kasnije je premešten u Virpazar pa u Kotor. Slušao sam njegovu priču mojem ocu da mu je mnogo lakše bilo raditi u Plavu nego u Kotoru. Šta se god desilo na teritoriji opštine najdalje u roku od dva sata, koliko je čoveku bilo potrebno da peške dođe do Plava, policija je saznala. To u Kotoru nema šanse da se desi jer je narod mnogo karakterniji i složniji. Prema tome, ovi rezultati zadnjeg glasanja ne treba da nas čude.

 4. Ovo novokomponovano srbovanje će Velici doći glave. Bogami je bolje bilo da se malo lukave, više bi ih bilo u vlasti i na lokalu i na nivou države, više posla, više šansi za opstanak sela. Lako je srbovati iz Srbije. Plašim se za Veliku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *