GRANICA SA KOSOVOM NIJE SPORNA

VIJESTI, 22.dec. 2015.

 

Crna Gora i Kosovo nemaju problem sa granicom jer je sporazum o demarkaciji određen na osnovu granica iz Ustava 1974. godine, ocijenjeno je u Stejt dipartmentu. U izvještaju Stejt dipartmenta se navodi da je poštovanje toga sporazuma jedan od uslova za viznu liberalizaciju za Kosovo.

“Granice koje su predstavljene 2008. godine podudaraju se u svim detaljima sa onima koje su dogovorene sporazumom 2015.  Podsjećamo da je sporazum o demarkaciji jedan od uslova Evropske unije za viznu liberalizaciju i važan korak za Kosovo na putu evropskih integracija”, navode u Stejt dipartmentu.

U izvještaju se navodi da je prilikom  poređenja  mapa od 1940. do 2015. godine utvrđeno da se granica utvrđena sporazumom  skoro podudara sa onom koja je utvđena Ustavom iz 1974. godine. Ističe se i da su Komisije za  demarkaciju poštovale i granice katastarskih opština.  Navodi se da su te granice utvrđene i prilikom proglašenja Ustava Kosova 2008. godine.

Kosovska opozicija mjesecima traži poništenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkaciji, tvrdeći da su načinjeni na štetu Kosova, zbog čega blokira rad parlamenta. Oni su tražili da se zbog sporazuma raspiše referendum ili novi izbori.

Crnogorska Vlada nedavno je izrazila spremnost za preispitivanje granica  sa   Kosovom, iako je u avgustu razgraničenje potpisano u Beču pred zvaničnicima EU i Austrije, nakon čega su ga potvrdile obije vlade i proslijedile parlamentima.

Đukanović je nedavno pristao na reviziju sporazuma o razgraničenju nakon što je kosovski premijer Isa Mustafa poručio da će oko demarkacije tražiti pomoć eksperata iz SAD i EU. Crnogorski premijer prethodno je imao  neformalni sastanak sa kosovskim šefom diplomatije Hašimom Tačijem na kojem se, između ostalog, razgovaralo i o granicama.

Nakon što je sporazum o razgraničenju usvojen na Odboru za međunarodne odnose, juče je prihvaćen i na Zakonodavnom odboru Skupštine Crne Gore. Predsjednik crnogorske komisije za razgraničenje Milan Paunović podsjetio je da je predsjednik SAD Barak Obama kazao da se radi o istorijskom sporazumu, a državni sekretar Džon Keri je istakao da ovaj sporazum treba da ostane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *