ИМА ЛИ У ВЕЛИЦИ ЛЕШИНАРА ?

Портал www.село-велика.ме има све већу посјету. Током последња три (љетња) мјесеца дневно је (у просјеку) имао преко 60 претраживања што је, с обзиром на тематску ограниченост садржаја, веома добра посјета.
Будући да се већина посјетилаца не потписује, нијесмо у прилици да дамо евентуалну анализу о њиховоме било каквоме „профилу“. Али, на основу каквих-таквих података, јасно је да су то претежно Величани (све једно је да ли се тако сматрају по укупној својој бити, или само „пореклом “…) Сличан податак указује да је међу њима више млађих, па та жеља – да баш они желе да сазнају више о својеме завичају – посебно охрабрује.
Наиме, ако је судити по доминирајућем садржају реаговања и коментара, највише Величана се занима за прошлост. Такве прилоге сви похваљују, а многи не скривају ни усхићење, истичући да су „управо сада, први пут о Велици и својима прецима сазнали праву ствар“.
Хвала за похвале, али уредништво је још у почетку одлучило да не објављује оно штo „храни“ самољубље, сматрајући да се подразумијева да би садржај портала требало да је квалитетан, те да су значајнијија ( а посебно нова) мишљења о појединим темама, прије свега недовољно познати подаци који допуњавају приче (или их осветљавају из новога угла) о величкијема личностима и догађајима. Таквих је било више, па се трудимо не само да им придамо уважавање и учинимо их доступнима својима читаоцима, него и да (у случају да се с њима не слажу раније изнесене чињенице ) одређеној (историјској) фабули пробавимо нове податке.
Неки посјетиоци свједоче и о збивањима која на овоме порталу нијесу „обрађена“, молећи да се публикују – због „ширега интереса и поуке“. Објашњавају и да се (понекада) ради о ставовима поводом тема и писања изнесних на другијема („величкијема“) сајтовима, на посијелима „величких првака“, и сл. али да их „нијесу хтјели објавити“. Ми то не чинимо због било каквога ривалства, већ зато што се слажемо да се ради о важнима питањима, да су ти ставови значајни – како за приказ величке прошлости, тако (или још више) за текућа збивања, да указују на лоше понашање појединаца…
Ево, једнога примјера.
Величанин (чије је име познато редакцији, али га из разумљивих разлога не истичемо) описује зашто је доживио „нервни слом“ и био потиштен и посрамљен „што је Величанин, а таквијем се осјећа цијелога живота“… Са ближњима је обишао Величко гробље, односно гробницу својега оца (трагично погинулога, а није га запамтио) и такође рано премнулога брата (интелектуалца). Отац је још давно сахрањен у Велици, поред својих, а потом брат, кога су он и мајка такође „отпремили“ на Величко гробље – тамо ђе му је и мјесто… Будући да живе у Београду, па нијесу у прилици да ревносно практикују величке обичаје (четрдесница, полугодишњица и др) приложили су некаквоме црквеноме одбору новац (чији нам је износ познат, и није баш мали), казавши да је то прилог за одржавање гробља. Сада су разочарани: дочекала их је још прије улаза (са лијеве стране) гомила смећа (кесе, пласичне боце, пластично цвијеће и друго ругло и смрад), сува чесма, разваљена капија, трула сједишта, трње, некошена трава… Једном ријечју: општа запуштеност, какве, како каже, „нема не само у овијема крајевима, него највероватније ни у дијелу свијета за који мислимо да је духовно и традиционално најзаосталији“.
Прилика је била да посјети и Јокића гробље, ђе су виђели сасвим другу слику…
Овакав утисак и згражавање љетос, при једним дворењу у Дому, чули смо још од једнога Величанина који је био „на феријама“. Онда и „локални“ сагворници потврдише не само оно што се голим оком види, него и то да тај тзв. црквени одбор, за наше прилике значајне донације годинама узима од појединаца и породица, али да – НИКО НЕЗНА КУДА СЕ ПАРЕ ДИЈЕВАЈУ!
Заиста, ред би био да то саопште управо „црквењаци“, да поднесу извјештај и наброје од кога су (по именично) добили паре (рецимо у последњих десетак година), и у шта су их трошкарили. И овај портал им је отворен за ту (очекивану) информацију. Оптужба је озбиљна и ред би било да се умјесто пуког негирања и пљувања онога који ово истиче , јасно и уз прецизне податке каже о чему се ради, да се аргументовано (до)каже да у Велици нема таквих ЛЕШИНАРА и мртвијех душа.
Што се тиче уређења Јокића гробља, у чему је учетвовало преко 90 одсто оних који тамо имају кости и гробове својих ближњих, сви подаци налазе се на овоме порталу.

Уредник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *