MOНОГРАФИЈА О ЈОКИЋИМА

   Из штампе је изишла монографија ЈОКИЋИ из Велике, аутора Бранка и Марка Јокића.

     У уводу књиге пише да су Јокићи од досељења садашњег становништва, почетком 18 вијека, најбројније величко братство, те  “када  би то могло бити тако, па да су сви живи, према овдје приложеном родослову, било би их преко хиљаду – мушких глава”.

      Аутори указују и на битне проблеме који се (и у другим случајевима) јављају при писању оваквих публикација: наглашавају да предања нијесу поуздана па су настојали  да о поријеклу и трајању братства презентују писану грађу. Али, како ње нема довољно, зато и нијесу имали могућнпости да сачине прецизнију рекоснтрукцују минулог времена, да обухвате све што је везано за поједине претке, да прикажу сав садржај њиховог доба и суживота са другим величким братствима, или да у свим детаљима пропрате све бројније потомство, расуто широм Црне Горе, сусједних држава, Европе и свијета.

    Упркос томе, осим описа завичаја, књига садржи  нове и доста исцрпне историјске податке о (ратничком) опстајању Јокића, како  под Чакором  тако и о њиховим сеобама и животу у новим срединама.

    Посебно поглавље презентује најистакнутије личности братаства у пршлости: Мартина Веку, Милоњу Матриновога, Андра Милоњинога, Гавра Бацовога, Цакиће (Јована, Радисава,  Милосава, Тала, Станоја и Бранка ), Кршање (Стефана, Нику, Радомира и друге), Стојниће (Дмитра, Михаила, Зака, Милића, Живка и Ратка), Вујадина Гавровога Мирошевића и друге. Ту су и записи о Ратку Милетиноме, Радуну Радосововоме, Луки Јовановоме; списак партизана и четника, жртава терора у Другом свјетском рату, задругара, ИБ-еоваца, истакнутих стваралаца, оних који су   завршили високе школе, као и дуговјеких и прерано преминулих.

   Други дио монографије доноси исцрпан родослов, који прати генеологију мушких потомака.

   Аутори истичу да су им у припреми књиге помогли: Бобан Живка Милосавовога, Богољуб Бато Ратков, Бранко Радомиров Кршања,  Василија Лукина (у  92 години живота, са одличним сјећањем на ужу и ширу домовину), Вељко Радисавов, Веско Мишов, Војо Стаматов,  Вук Сенов, Вукман Милованов, Гвоздимир Радомиров, Гојко Богданов,  Драга Радојока Млетинога, Драган Радомира Кршање, Душан Милисавова Кршање, Жарко и Жељко Драгића Војиновога Стојнића, Живко Миланов, Игор Милорада Радојевога, Игор Ратка Голубовога, Милован Новов,  Мирко Иванов,  Миро Чедов, Мићо Радунов, Мишо Михаилов Гацов,  Момо Вуксанов, Новица Мирошевић, Никола Којов (који са 92 године, у добром здрављу, живи у Крушевцу, а чија су свједочења прворазредна), Перо Данилов, Радивоје Драгићев,  Радивоје Трифунов Кршања, Радомир Микаилев, Рајко Станојев, Рајко Чедов и Саша Данилов.

    Истовремено, аутори наглашавају да жале што се нијесу и други одазвали, додајући: “Неки су казали да “нијесу од пера” или да се  предака  мало или ни мало сјећају. Што је и могуће и донекле разумљиво. Међутим, један, на срећу миноран број, показујући уображену арогантност и неђе изван Велике стечене комплексе о сопственим “величинама”, настојао је да и овај подухват омете и  омаловажи, не скривајући и прозирна (политикантска) “образложења”. Или су, попут све актуелнијих мондијалиста, саопшатавали и (не)очекиван додатак: да их братство и поријекло, једноставно   “не интересују”!?

    Ова књига је штампана у ограниченом броју прмјерака и слиједи ново издање, па аутори моле рођаке, “којима, ипак,  појам  Јокић нешто значи”, да, мишљењима, прилозима, подацима о прецима и себи, фоторафијама, или на други начин, помогну у тој припреми.

    Књига, на око 150 страна,  штампана је у формату B5, у тврдом повезу а цијена јој је 8,5 еура или хиљаду динара.  Може да се купи у трговинама Петровића у Мурини и Горњој Ржаници, као и на Чакору, у вријеме одржавања традиционалног скупа Јокића, на Петровдан (12.јула).

   Сав приход аутори ће приложити за одржавање Јокића гробља на Дубрави.

8 mišljenja o “MOНОГРАФИЈА О ЈОКИЋИМА

 1. Добро је да је књига – монографија урађена и штампана. Волио бих да имам ту књигу, те молим да ми јавите где се у Београду може купити.

  • Knjiga se može kupiti na Murini i Gornjoj Ržanici, u trgovinama Petrovića, a biće promovisana i na skupu Jokića na Čakoru, na Petrovdan. Nijesmo sigurni da bi u Beogradu za nju bilo (previše) interesovanja, pa, za sada, nijesmo izdavaču preporučili da je tamo distrbuira.
   Branko i Marko Jokić

 2. Postovani,
  posto je prethodna informacija bila iz 2012., da li se u medjuvremenu knjiga mozda pojavila negde ( ili se bar moze naruciti) u Beogradu (posto znam dosta Jokica koji zive ovde, a upravo sam jednom od njih hteo da poklonim ovu monogradfiju i nadam se da je po pristojnoj ceni). Unapred hvala na odgovoru.

  • Knjiga se može kupiti u Plavu i Murini (na novinskim trafikama) i u Gornjoj Ržanici (u prodavnici Petrovića), po cijeni od 7,5 eura.

 3. Poštovani,

  Da li je moguće knjigu poručiti iz Beograda? Ja sam poreklom iz Krajine iz grada Obrovca, ali mi je deda pričao da smo došli iz Velike. Pa bih voleo pročitati Vašu knjigu.

  Srdačan pozdrav
  Grigor Jokić

  • Poštovani Grigore,
   Sa mojim pokojnim bratom Brankom sam pisao knjigu sa rodoslovom o Jokićima iz Velike.
   Ali,najprije bih te zamolio za par podataka o Jokićima iz Obrovca.
   -Da li imaš podatke o rodoslovu tvojih Jokića od dolaska u Obrovac?
   -Koliko je prošlo godina od vašeg doseljavanja u Obrovac?
   -Da li ste došli dirktno iz Velike u Obrovac ili možda najprije u Bosnu,gdje ste ostali neko vrijeme?
   -Koju slavu slave Jokići iz Obrovca?
   Postoji neko predanje da su neki Jokići iz Velike prognani iz preko Drine u Bosnu,ali dalje nemamo informacija šta je bilo sa njihovim daljim nastanjenjem.
   Knjigu Jokići iz Velike možeš pročitati u Narodnoj biblioteci Srbije,ali ako dolaziš u Crnu Goru (Podgoricu) mogao bi da dobiješ primjerak.
   S poštovanjem,
   Marko Jokić

 4. Поштовање,
  Не знам скоро ништа о свом пореклу а волела бих знати. Мој Деда је Душан Јокић учесник НОБ прослављен као партизан на Козари знам само да је имао брата који је млад погинуо и да је с њим дошао однекуд у околину Омарске. Након рата је пресељен у Врбас’Војводина, славе славу Петровдан.

  • Poštovana Vesna,
   Jokići o kojima je riječ na ovom portalu su iz sela Velika ispod planine Čakor u opštini Plav u Crnoj Gori i slave sv.Nikolu.Oni su prije 310 godina doselili iz Sjeverne Albanije.
   Prema Bosni i Valjevu je bilo seobe Jokića (koji nijesu u srodstvu sa ovim).Ovi što su se selili prema Bosni i Valjevu su iz Pive i Nikšićke Župe.Znam da ovi iz Župe imaju slavu sv Vrači,a za ove iz Pive neznam.Postoje još Jokići u okolini Mojkovca u selu Prošćenje,slave sv.Nikolu,a takođe nijesu od istih sa ovima iz sela Velika.I,na kraju postoje Jokići u selu Lozna u opštini Bijelo Polje koji slave Aranđelov dan.
   S poštovanjem,
   Uredništvo portala

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *